8 substancji bez których nie dasz rady jesienią i zimą !
Okres jesienno-zimowy, to czas w którym zwykle spadają nam siły witalne. Gorzej funkcjonujemy w pracy i życiu osobistym. Częściej czujemy się zmęczeni, mamy problemy z koncentracją, rośnie poziom stresu. Wiele osób dopadają chandry, stany obniżenia nastroju, a chęci do zabrania się za cokolwiek są coraz mniejsze. Odbija się to nie tylko na jakości naszej pracy, ale także efektywności wszystkich działań, w każdej sferze życia.
To nie tylko naturalne spowolnienie organizmu związane z jesienią, ale często brak składników odżywczych. Bierzę się on głównie ze spożywania przetworzonej żywności, ubogiej lub całkowicie pozbawionej wartości odżywczych. Poniżej wyszczególniamy składniki odżywcze, których niedobory występują u większości populacji zamieszkującej naszą strefę klimatyczną.
1: Witamina D
Niedobór witaminy D jest powszechny u osób w każdym wieku, zwłaszcza tych, którzy ograniczają zajęcia na świeżym powietrzu.
Naukowcy szacują, że 50 procent ludzi ma niedobory witaminy D a odsetek ten wzrasta w populacji podwyższonego ryzyka, w grupach takich jak osoby starsze i osoby z ciemniejszą skórą. W okresie zimowym niedobór witaminy D dotyczy to większości mieszkańców Polski.
Znaki wskazujące na niedobór witaminy D, to przybieranie na wadze i otyłość, uczucie smutku, spadek odporności, bóle kostno-stawowe.
Rozsądna ekspozycja na słońce jest najlepszym sposobem na jej wytworzenie, tyle że tego jest czasem, jak na lekarstwo. Kiedy niedouczeni dietetycy wmówili nam, iż jaja szkodzą, skutecznie odcięli nas od głównego jej źródła. Warto zatem suplementować witaminę D, zwracając uwagę aby suplement nie zawierał jej śladowych ilości.
2: Tłuszcze Omega-3
Niskie stężenia kwasów omega-3 tłuszczów EPA i DHA 2 wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zgonu , a niedobór omega-3, jak zostało udowodnione jest, szóstym największym zabójcą Amerykanów.
Większość z nas spożywa zbyt wiele tłuszczów omega-6, które zawarte są w nazbyt przetworzonych olejach roślinnych i margarynach. Niedobór omega-3 to podwyższone ryzyko zachorowania na : choroby układu krążenia, depresji, Alzheimera, reumatoidalne zapalenie stawów czy cukrzycę. To także kłopoty z zapamiętywaniem, kojarzeniem, ogólnie z funkcjonowaniem mózgu. Może pojawić się łupież, miękkie paznokcie, blady odcień skóry i jej przesuszenie.
Idealny stosunek omega-3 do omega-6 tłuszczów wynosi około 1: 1, ale typowa zachodnia dieta to 1:20 do 1:50. Warto zatem jeść śledzie, sardynki i avocado, olej lniany, oliwę z pierwszego tłoczeia, a nawet suplementować omega-3 olejem z kryla, który zawiera także astaksantynę – silny przeciwutleniacz.
3: Witamina K2
Witamina K2 może być tak samo ważna dla optymalnego zdrowia, jak witamina D. Jest istota dla wytrzymałości kości, zdrowia tętnic i naczyń krwionośnych i odgrywa rolę w biologicznych, jak również, odnowy tkanek, wzrostu komórek, zdrowej ciąży i profilaktyce raka.
Witamina K2 jest ważnym dodatkiem do witaminy D, bez której nie może działać prawidłowo. Działanie biologiczne K2 jest osłabione przez brak witaminy D, więc naprawdę trzeba rozważyć te dwa składniki odżywcze razem. Witaminy D i K2 mogą również działać synergistycznie z magnezem i wapniem.
Witaminę K można znaleźć w zielonych warzywach liściastych. Witamina K2 jest obecna głównie w fermentowanych produktach spożywczych. Jest wytwarzana przez niektóre bakterie podczas procesu fermentacji. Zamiast objadać się szklarniową sałatą warto powrócić do kwaszonej kapusty, ogórków, kefiru (bez dodatku mleka w proszku), czy masła, które jest kopalnią wartości odżywczych, a jak pokazują bardzo wiarygodne badania, jest jednym z najlepszych tłuszczów.
Co ważne, witamina K jest bardzo trudna w suplementacji i raczej bezwartościowa.
4: Magnez
Magnez jest minerałem, którego brakuje większości Polaków, zwłaszcza pracujących w silnym stresie. Bez wystarczającej ilości magnezu Twoje ciało po prostu nie może działać należycie. Niewystarczający, komórkowy poziom magnezu wpływa na pogorszenie funkcji metabolicznych, które zazwyczaj są wstępem do bardziej poważnych problemów zdrowotnych.
Na przykład, magnez odgrywa rolę w procesach detoksykacji organizmu, a zatem jest ważny jest dla zminimalizowania szkód wywołanych przez związki chemiczne z metali ciężkich i innych toksyn. Magnez odgrywa także rolę w profilaktyce migreny, chorób układu krążenia (włączając nadciśnienie, zawały serca i udary mózgu), nagłej śmierci sercowej. Wyższe spożycie magnezu może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę.
Oprócz warzyw liściastych, doskonałym źródłem magnezu, są niektóre ziarna, orzechy i nasiona, takie jak nasiona dyni, słonecznika i sezamu. Awokado i kakao również zawierają duże ilości magnezu.
Jeśli zdecydujemy się na suplementację, najlepsze są chelaty i glicyniany magnezu.
5: Witamina B12
Witamina B12 (kobalamina), znana jest jako witamina energii. Objawy niedoboru witaminy B12 to problemy z pamięcią, wahania nastroju, apatia, zmęczenie, osłabienie mięśni i mrowienie w kończynach. Witamina B12 występuje w postaci naturalnej tylko w produktach zwierzęcych, stąd wegetarianie będą mieli duży problem. Najwięcej jej zawiera mało popularna w ostatnich latach wątróbka. Niestety, jak dowiedli naukowcy, suplementacja witaminy B12 niewiele daje, gdyż jest bardzo słabo wchłaniana. Pojawiają się suplementy w postaci aerozolu, ale w Polsce są praktycznie niedostępne. Jeżeli wegetarianin nie spożywa nawet jaj, które są jej dobrym źródłem, to sytuacja jest trudna.
6: Witamina E
Witamina E jest szczególnie ważna dla zdrowia mózgu, ale również przyczynia się do utrzymania normalnego poziomu cholesterolu i ochronie przed wolnymi rodnikami. Niedawne badania na zwierzętach sugerują, że niedobór witaminy E może w rzeczywistości prowadzić do uszkodzenia mózgu.
Termin „witamina E” odnosi się do rodziny co najmniej ośmiu rozpuszczalnych w tłuszczach związków przeciwutleniających, w czterech różnych postaciach.
Najlepszym sposobem, aby upewnić się, że przyjmujecie pełne spektrum witaminy E jest dokonywacie mądrych wyborów żywieniowych. Dobrymi źródłami witaminy E są orzechy laskowe, migdały, orzechy włoskie i pekan, nasiona słonecznika, oliwa z oliwek, roślin strączkowe, zielone warzywa, takie jak szpinak i brokuły.
7: Witamina A
Witamina A jest kluczową witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, istotną dla utrzymania zdrowych zębów, skóry, kości, błon komórkowych. Witamina A, podobnie jak witaminy D, są również istotne dla układu odpornościowego. Szczególnie ważny jest tandem witamin A i D, gdyż jedna bez drugiej nie działają. Znowu na ratunek przychodzą nam jaja, masło, fermentowane produkty mleczne i mięso. Osoby, które nie stronią od tych produktów, nie muszą się martwić o poziom tych witamin. Jeśli jednak zdrową jajecznicą zastąpiły wysoko przetworzone płatki śniadaniowe, czy martwe rogaliki z folii, będzie problem.
8: Wapń
To pierwiastek, którego nie należy raczej suplementować. Wapń musi być bowiem zrównoważony witaminą D, K2 i magnezem. Jednym z najlepszych sposobów na utrzymanie zdrowych kości jest spożywanie diety bogatej w świeże, surowe warzywa jak paprykę czy pomidory, także kakao, ale głównie produkty nabiałowe, najlepiej fermentowane.
Z powyższych informacji maluje się dość pozytywny obraz. Osoby które jedzą dużo warzyw, owoców, kiszonek, rozsądne ilości mięsa, jaj, dobre tłuszcze, przekąski z orzechów, nie mają się czego obawiać. Obraz staje się bardziej smutny dla konsumentów płatków, słodyczy, wypieków, unikających jaj, mięs, masła i warzyw.
Życzymy zdrowia !
Zespół TiM Training
Tekst na podstawie artykułu dr. Josepha Mercoli 2015
26,387 total views, 2 views today